INNEHÅLL | UTRAG | RÖSTER OM | ÖVRIGT| KÖP HÄR

”Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup. ”

Per Wirtén – Expressen

Var börjar den här historien? Med telefonsamtalet till en lägenhet i Paris förorter? Eller kanske när en av Bin Ladens före detta officerare publicerar sin strategi för den jihadistiska kampen 2005?

På ett sätt spelar det mindre roll. Skadan är redan skedd. Människor har dött, några har överlevt, de flesta är märkta för livet. Effekterna av deras lidande sträcker sig bortom dem själva, ut till hela samhället, och kan liknas vid det som uppstår efter ett skalv av kraftig magnitud, ett sådant som orsakar bestående sprickor i hus och hem långt ifrån skalvets epicentrum.

Skalvet som drabbade Frankrike i samband med terroristattentaten den 13 november 2015 var av en sådan dignitet att det i hotar nationsbyggen, idén om en gemenskap, i grunden.

I Efter attentaten intervjuar journalisten Christian Catomeris människorna i de senaste årens terrorattacker i Frankrike. Han möter vittnen, sörjande och de indirekt drabbade. Det är ett djuplodande reportage om ett Frankrike skakat av sorg och rädsla. Hur lever man med ett ständigt hot om tillintetgörelse?

Pour Röster om

”En triumf i nyanserat berättande om de psykologiska, sociala och politiska konsekvenserna av terrordåden i Paris i november 2015.”

Peter Fällmar Andersson, Sydsvenskan

”En lika pulsförhöjande som gastkramande gestaltning av hur paniken löper amok i Frankrike efter terrordåden på Bataclán och andra platser i Paris den 13 november 2015.”

Johan Hilton – DN

”En mycket välskriven bok som förtydligar och förklarar de problem som drabbar ett samhälle där terrorn blivit en del av vardagen.”

Elisabeth Brännström – Opulens

”Det blir ibland nästan filmiskt – jag kan lätt föreställa mig Efter attentaten som manus till en intressant dokumentär.”

Ulrika Stahre – Aftonbladet

”Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup. ”

Per Wirtén – Expressen

Fantasikrigarna

Sydsvenskan, Norra Skånes Tidningar 25 Januari 2018

”Christian Catomeris reportage ”Efter attentaten” är en triumf i nyanserat berättande om de psykologiska, so­ciala och politiska konsekvenserna av terrordåden i Paris i november 2015. Catomeris skriver lika starkt om människor i kris som pedagogiskt om politikens svåra val. ”

Peter Fällmar Andersson

Fem favoriter just nu

Dagens Nyheter 14 Januari 2018

2 ”Det har varit relativt tyst kring SVT-reportern Christian Catomeris reportage ”Efter attentaten”. Synd med tanke på att det är en lika pulsförhöjande som gastkramande gestaltning av hur paniken löper amok i Frankrike efter terrordåden på Bataclán och andra platser i Paris den 13 november 2015. (…) Läs den genast, ögonvittnenas skildringar av massakrerna inne på Bataclan och krogarna i närhetenglömmer man inte i första tagen.”

Johan Hilton

Ny Bok

Journalisten, 30 November

”SVT-journalisten Christian Catomeris har gjort det som borde göras oftare efter attentaten: återvänt, till och med stannat kvar. (…) Det här är ett reportage gjort av många skärvor och som är befriande fritt från entydiga svar eller teser.”

Annika Heldt

Livet efter terrordåden

Aftonbladet, 30 nov

Ulrika Stahre läser ett reportage fullt av omsorg

”Det går starka stråk av vemod genom Christian Catomeris reportagebok om attentaten i Paris 13 november 2015 och tiden som följde. (…) Catomeris skapar närvaro med några få meningar, flyttar oss till regniga parisdagar, stimmigt nationaldagsfirande, förslummade förorter och en fotbollsstadion strax innan match. Catomeris sållar skickligt fram både människorna och det tankeväckande de har att säga. Det blir ibland nästan filmiskt – jag kan lätt föreställa mig Efter attentaten som manus till en intressant dokumentär. (…) Frankrike, denna stolta nation av revolution, republik och kultur, skildras av Catomeris med eftertänksamhet och välvilja. Vi slipper i stort sett de extrema rösterna från alla håll (tack för det!) och även om man vet att de finns är det väldigt lärorikt och skönt att kunna läsa de ibland små, ibland större historierna som tillsammans lägger just den där mosaiken av eftertanke, solidaritet och omsorg som behövs”

Så blev livet efter terrorn på Bataclan

Expressen 26 November

”Med känsliga fingertoppar följer han sprickorna i landet. Han fångar upp de krasande ljuden när de sprider sig genom staten, samhället och mest av allt rakt in i människornas liv. (…) Jag sugs fast som av hundra små magneter. Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup.”

Per Wirtén

Med känsliga fingertoppar följer han sprickorna i landet. Han fångar upp de krasande ljuden när de sprider sig genom staten, samhället och mest av allt rakt in i människornas liv. (…) Jag sugs fast som av hundra små magneter. Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup.”